top of page
Ara

SOSYAL MEDYA REKLAMLARI VE REKLAM MODELLERİ

  • Yazarın fotoğrafı: PulseGrey
    PulseGrey
  • 25 Ara 2022
  • 3 dakikada okunur

Facebook ve Instagram reklamları daha fazla kullanıcıya erişmek için en ideal platformdur. Bu platformlarda dikkat edilmesi gereken bazı alanlar bulunmaktadır.


Kullanıcılar Instagram’da içerik tüketmek isterler. Yani eğlenceli ve dikkat çekici yeni fikirleri her zaman ödüllendirirler. Bu ödüllendirme ise beğeni, yorum, kaydetme veya bir başkasına gönderme ile sonuçlanmaktadır. Bir gönderi de bunu başardığınızda birden takipçi gelmeye başlar. Markanızın ismi duyulmaya başlar. Bir de viral bir içerik oluşturup yayınladığınızda, eğer aşırı ilgi duyulursa insanlar markanızı sahiplenme yoluna kadar gidebiliyor.


Her zaman viral bir paylaşım yapılamayabilir. Yada yaratıcı bir şey çıkarılamayabilir. Ancak her zaman düzenli paylaşımlar gerçekleştirebilir, sektörünüz ürününüz veya hizmetiniz hakkında kullanıcılara içerik çıkarabilirsiniz. Bunları da yaymak için reklam panelini kullanabilirsiniz. Facebook’da veya Instagram’da kullanılan reklam modellerinin ne olduğuna bir bakalım!



REKLAM MODELLERİ


  • Bilinirlik Reklamları; Bu reklam modeli ile maksimum sayıda kullanıcıya erişebilir ve marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz. Bu reklam modeli sadece marka yani marka çalışması için değil bir kampanya tanıtmak, hizmet açıklamak hatta ve hatta halka arz gibi büyük projelerde maksimum kullanıcıya erişmenizi kolaylaştırır.

Bilinirlik reklamları ile markanızla ilgilenecek en çok sayıda kişiye erişebilir, markanızı hatırlama olasılığı yüksek kişilere erişebilir, videolarınızı izletebilir veya fiziksel bir konumunuz bulunuyorsa bu konumu kullanarak fiziksel mağazanızın yerinin bilinirliğini de arttırabilirsiniz.


  • Trafik Reklamları; Web sitenize, telefonunuza, Messenger veya Whatsapp'ınıza kullanıcıları çekebilirsiniz. Aynı zamanda bu reklam modelleri ile “arama” reklamları yaparak, reklamlarınızı gören insanların doğrudan sizi aramalarını sağlayabilirsiniz.


  • Etkileşim Reklamları; Daha fazla mesaj, video görüntülemesi, gönderi etkileşimi, Sayfa beğenmesi veya etkinlik yanıtı elde edebilirsiniz.

Messenger, Instagram DM veya Whatsapp reklamlarını bu kampanya altından kurabilirsiniz. Aynı zamanda gönderi etkileşimi diye adlandırılan, sektörde ismi genellikle “post promote” olan gönderi etkileşim reklamlarını panel üzerinden bu kampanya modelinde yapabilirsiniz.


  • Potansiyel Müşteri Form Reklamları; Bu reklam modeli genellikle Facebook ve İnstagram üzerinden "Lead" yani form toplamak isteyenler için uygundur. Bu reklam modelinde siteye yönlendirme yapılmaz. Doğrudan formlar doldurulur. Ardından Facebook’da “Hızlı Formlar” alanına düşer ve siz manuel olarak o formları indirmeniz gerekir. Günlük olarak indirilip dönüş yapılan formlar verimliliği en yüksek formlar olmaktadır. Bu kampanyadaki dikkat edeceğiniz nokta ise kampanya oluştururken reklam kısmında sizden bir form oluşturmanızı isteyecektir. Alt kısımlara geldikçe sorular karşınıza çıkacaktır. Bu soruları sistemin verdiği gibi seçerek oluşturursanız kampanyanın verimliliği düşecektir. Çünkü sistemin verdiği soruları kullanırsanız kullanıcılar yanlışlıkla bile formlarınızı doldurup gönderebilir.


Nasıl mı?


Sistemin kullanıcıdan aldığı bilgileri işleyebilmek için sizi de bu bilgiler için reklam yapmaya teşvik etmektedir. Böyle olunca da form alanlarını açan kullanıcıların bilgileri sistem tarafından otomatik olarak dolduruluyor. Bunun sonucunda telefonlarda “ben doldurmadım” “hatırlamıyorum” yada sizi dolandırıcılıkla itham etmeye varacak şekilde konunun ucu kaçıyor.


  • Uygulama Tanıtım Reklamları; Sosyal medya üzerinden uygulamanızı tanıtmak ve indirmelerini arttırmak için yapılan reklamlardır. Bu reklamlar ile mobil uygulamanızdan alacağınız dönüşümleri arttırabilirsiniz. Facebook tarafında çok kullanılmasa da instagram üzerinden aktif bir şekilde uygulama indirme reklamları çıkabilirsiniz. Bu reklamların ise en iyi çalışan modeli uygulama içi aksiyonların nasıl olduğunu gösteren bir video hazırlamaktır. Ne kadar sade ve basit bir şekilde uygulamanızı tanıtırsanız indirme oranları o kadar artacaktır.

Tabi burada yapacağınız hedeflemeler de çok önemlidir. Hedef kitlenizi yakalayabilmek için olabildiğince Android Store ve İOS Store’u hedefleyebiliyor olmalısınız. Bu hedeflemeyi yapmak için de Android’de veya IOS’daki uygulamanızı da aynı pixel ile sitenizdeki kullanıcıları takip edip hedeflediğiniz gibi uygulamanızı kullanan kişilerin benzerlerini hedefleyerek ilgili kullanıcıyı yakalayabilirsiniz. Ancak bu benzer hedef kitlenin yüzdesel oranı 1 veya 2 de tutulması gerekir.


  • Satış Reklamları; Yeni adıyla satış reklamları eski adıyla dönüşüm reklamları diyebiliriz. Bu kampanya modelinde dönüşüm reklamları, katalog reklamları ve Advantage reklamları kurulabilir.

Dönüşüm reklamları ile Pixel'inizden elde ettiğiniz veriyi işleyerek kullanıcılarınızı sosyal medyada yakalayabilirsiniz. Bu kullanıcıları daha sonrasında dönüşüme çevirebilirsiniz.

Katalog reklamlarında ise ürünlerinizi kullanıcılara gösterirken onları doğrudan o ürünlere de yönlendirebilirsiniz. Katalog reklamlarında Re-marketing ise kullanıcılarında daha önceden sitenizde baktığı ürünleri karşılarına çıkarmanızı, tekrardan hatırlatıp bu reklamın satışa dönmesini sağlayabilirsiniz.

Advantage reklamlar da ise bunları sizin yerinize algoritma yapar ve size en verimli sonuçları çıkarmak için kendisini optimize eder. Aynı Google’un yeni ürünü olan Performance Max kampanyası gibi Advantage kampanyaları da kendi içerisinde makine öğreniminden beslenerek çalışmaktadır. Ürün görseli ve katalog reklamı olarak kurguladığınız bu reklam modeli diğer kampanyalardan daha iyi çalışacağını söyleyebiliriz.


 
 
 

Comments


bottom of page